Sivut

9.12.2016

Missä mennään treeneissä

Tällä erää on kuvamateriaali hieman vähäistä, sillä olen ollut laiska värväämään ihmisiä kuvaamaan treenejä. Tarkoitus olisi nyt kuitenkin tehdä tilannekatsausta rally-toko ja agility treenien tilanteesta ja miettiä asioita, joihin jatkossa pitää keskittyä.

Rally-toko
Rallyssa ollaan otettu nyt Kajon kanssa alkusyksyn jälkeen monta askelta taaksepäin, sillä seuraaminen alkoi rakoilla aika pahasti. Kajon seuraaminen on aina ollut enemmän tai vähemmän vapaamuotoista ja melko väljää, mutta ongelmat ovat alkaneet korostua. Kajo keittää treeneissä hyvin helposti ja sillä on taipumusta kiilailla seuraamisessa edelleni (ja monesti lähes kampata minut) sekä varsinkin hitaassa vauhdissa poikittaa voimakkaasti. Olen aiemmin joutunut tekemään herra tättähäärän kanssa radat hyvin nopeasti kävellen ettei se etuilisi, mutta tästä seurauksena on ollut huolimattomia kylttejä sekä yleistä omiin jalkoihini sotkeutumista. Nyt onkin vauhtia hidastettu normiseuraamisessa ja ruvettu houkuttelulla opettamaan seuraamisen paikkaa tarkemmaksi. En pidä houkuttelusta menetelmänä, koska minulla on aina vaikeuksia päästä siitä kädestä eroon ja pitkä ihminen ja pieni koira on lisäksi vähän huono yhditelmä, mutta tässä kohtaa en keksinyt parempaakaan keinoa. Nyt ollaan kuitenkin siinä vaiheessa, että olen saanut kättä jo jonkin verran taas nostettua ja Kajo suhteellisen hyvin muistaa paikkansa kunhan siitä välillä vielä muistuttaa. Palkkailla saa vielä runsaasti ja oman katseeni suunnasta saan olla tarkka, sillä Kajo selvästi kaipaa katsekontaktia seuraamisessa.

Video on kuvattu aiemmin syksyllä, mutta siinä näkyy hyvin tuo seuraamisen väljyys.


Toinen ongelmakohta on suuressa yksinkertaisuudessaan oikealle kääntyminen, joo-o sekin voi olla vaikeaa, ja hieman samaan aiheeseen liittyen myös vasen täyskäännös (ns. saksalainen käännös). Kumpaankin tuo otus tahtoo ottaa liikaa vauhtia ja kaarrokset venyvät aaaivan liian pitkiksi. Saksalaiseen Kajo tuntuu oikein ottavan vauhtia niin, että vaan ruopimisjäljet jää perään. Näitä olen kanssa yrittänyt tiivistää palkkaamista nopeuttamalla ja pienellä houkuttelulla. Saksalaista ollaan myös tehty seinää vasten, jolloin tuo turboahdettu karvamakkara ei pääse tekemään monen metrin kaarrosta. Edistys tässä vaiheessa on kuitenkin minimalistista.

Eteen istumisessa ollaan puolestaan tehty ihan huimaa kehitystä. Kajo jostain syystä tekee tehtäviä luupäisesti miten sattuu pitkään ennen kuin yhtäkkiä jokin ratas loksahtaa kohdalleen ja mokoma alkaakin suorittaa tehtävää kuin paraskin ammattilainen. Näin kävi eteen istumisen kanssa. Jauhettiin "eteen" -käskyä varsin pitkään ja jostain syystä se tuntui olevan Kajolle hyvin vaikea käsky ymmärtää. Lähes poikkeuksetta se ainakin jäi liian kauas ja hyvin usein myös pahasti vinoon. Ilman apuaskelta hommasta ei taas tullut yhtään mitään. Heitettiin treenaaminen pariksi viikoksi narikkaan ja keskityttiin muuhun ja seuraavalla kerralla treeneissä koiralle "eteen" -käsky olikin selvä kuin pläkki. Note to self: Anna koiralle muutama viikko aikaa pohtia käskyjä: sillä on vain pitkät piuhat! :D

Muuten alokasluokan kyltit alkavat olla suhteellisen hyvin hallussa. Liikkeestä maahanmenon vinous todennäköisesti korjaantuu kunhan saadaan se seuraaminen haltuun ja muuten sitten vain pitää muistaa keskittyä välillä vähän hidastamaan tuon koiran menoa. Kajo kun on vakaasti sitä mieltä, että rata olisi paljon hausekmpaa suorittaa täysillä juosten.


Agility
Agilityssä ollaan tähän asti keskitytty pitkälti omaan kropan hallintaan ja ohjauskuvioihin. Näissä tarvitsen kuitenkin vielä paljon ulkopuolista apua, sillä olen erittäin huono korjaamaan omia virheitäni ilman, että joku tulee kädestä pitäen neuvomaan, mihin mikäkin jalka pistetään. Itsenäiset treenitkin ovat olleet melko rajattuja tähän asti, sillä treenihalli on varsin pieni ja sieltä löytyy vain kolme estettä. Nyt on kuitenkin hankittu kuukausikortti myös isommalle hallille, joten saadaan harjoituksiin vähän monipuolisuutta.

Koska olen itse vielä täysin aloittelija lajissa, keskityn Kajon kanssa treeneissä lähinnä asioihin, joita on hyvin vaikea sössiä. Ollaan harjoiteltu esteelle lähetystä eri kulmista ja etäisyyksiltä ja olen yrittänyt tukea Kajon estehakuisuutta. Kajohan luonnostaankin hakee esteitä ainakin omasta mielestäni kohtuullisesti eli lähinnä keskityn treeneissä sen vahvistamiseen.

Tällä hetkellä treenattavana on nyt ensisijaisesti takaakierrot kauempaa, keppien ja kontaktien alkeet ja koiran lähetys esteelle mahdollisimman kaukaa. Takaakierrot nyt ovat vain yleisesti meille haastavia ja ovat treenilistalla tästä syystä. Kepit on Kajolle tarkoitus opettaa kujana ja ihan näpsäkästi tuo elikko keppien välistä tänään treeneissä kipittikin. Tottakai keppien kiertämistä piti myös kokeilla, mutta tajusi tampio onneksi siitä luopua, kun ei palkkaa herunut :D Kontaktit olen ajatellut opettaa pysäytyksenä lähinnä sen takia ettei minulla ole harmainta hajua miten opettaa juoksukontakteja. Nyt vain kotiläksyksi kontaktikäskyn vahvistamista, sillä vaikka Kajolla samantyyppinen käsky jo löytyy repertuaarista ei sen toteutus hallilla joka suuntaan poukkoilevalta sählältä enää niin vain onnistukaan. Esteelle lähettämistä treenaillaan nyt myös ahkerasti ja yritän keskittyä erityisesti takaa ohjaamiseen. Kajo on kuitekin melko vikkelä jaloistaan ja näkisin, että minulle ehkä on lopulta hepompi opetella ohjaamaan koiraa kauempaakin kuin alkaa harrastaa pikajuoksua ja yrittää kestää sen matkassa.

Käytiinpä tänään treeneissä ohimennen muuten keinuakin vilkaisemassa ja se jos mikä oli mielenkiintoinen kapistus. Epäilin, että Kajo saattaa repiä pelihousuja keinun kolahduksesta, joten ajattelin aloittaa tutustumisen ajoissa. Napautin ensin itse keinua kevyesti maahan ja palkkasin Kajoa. Sen jälkeen kokeilin josko Kajo itse uskaltaisi tassulla painaa keinun maahan. Ensimmäisellä kerralla keinu pamahtikin maahan odotettua kovemmalla äänellä ja tottahan meidän nyhverö sitä säikähti. Eipä pieni säikähdys ilmeisesti menoa kuitenkaan haittaa vaan tästä tulikin varsin hauska leikki: Kajo kävi tassuilla painamassa keinun maahan, säikähti, väisti ja kipitti äkkiä uudestaan pamauttamaan keinun maahan. En ole aina ihan varma mitä tuon otuksen päässä liikkuu, mutta pääasia, että sillä on hauskaa :)


Näillä ajatuksilla mennään nyt eteenpäin jatkossa. Seuraavat rally-toko kisat taisivat olla ensi vuoden puolella helmikuussa eli tähdätään nyt rallyn puolella sinne ja yritetään lähteä hakemaan toinen hyväksytty tulos. Häiriötreeni nousee myös treenilistalla prioriteetiksi, sillä Kajon työskentely muiden koirien lähettyvillä on tällä hetkellä vähintäänkin hataraa... Kokemuksen puutetta ja hyvin haastavaa ruveta korjaamaan, kun hallittujen häiriötilanteiden luomiseen ei oikein tahdo löytyä puitteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti