Sivut

6.4.2013

Ihana suloinen idiootti

Kajo on ollut meillä nyt noin kaksi viikkoa ja ensi maanantaina tulee ikää 10 viikkoa (mihin se aika oikein taas meni?). Tässä ajassa on kyllä ehtinyt huomata ettei koiranomistajan elämä ole aina kovin ruusuista. Nyt kuluneen viikon aikana tuo pentu on kehitellyt sellaisen määrän pahoja tapoja, että on ollut kyllä omat hermot koetuksella.

Ensinnäkin se kaikille pennun hankkijoille jaettu neuvo: "Jos pentu lähtee harhailemaan liian kauas, älä jahtaa sitä vaan lähde juoksemaan pennusta poispäin. Pentu kyllä lähtee perääsi." Ja paskanmarjat sanon minä. Etenkin, kun ollaan omassa pihassa ei tuota pentua kiinnosta mitä emäntä touhuaa. Voin juosta karkuun, piiloutua tai vaikka pukea pellen vaatteet ja heittää kärrynpyörää. Kajoa ei kiinnosta. Hyvällä tuurilla saattaa ehkä vilkaista ilmeellä "Mitähän hittoa sie touhuat?" ja jatkaa omia touhujaan. Rajoja on koeteltu myös oman pihan ulkopuolella joskin aika harvakseltaan. Varsin kauas pennusta olen saanut välillä painella ennen kuin natiainen hoksaa että kai tässä nyt olisi perään lähdettävä.

"Kajo, tänne!" *not listening*

Hihnakäytöksestä meillä ei ole sitten tietoakaann. Alkuunhan hihnassa kulkeminen sujui varsin moitteettomasti, mutta nyt tuo on keksinyt kuinka voi hihnassa vetää. Vetämisellehän meillä on nollalinja ja kun tuo pentu päättää syöksähtää sinne hihnan päähän isken itse jarrut pohjaan. Tämäpä ei vain meidän pennulle passaa vaan natiainen pistää pystyyn armottoman itkupotkuraivarin ja rodeoshown. Hetken riehumisen jälkeen se paineleekin sitten lähimpään puskaan haistelemaan eikä sitten suostu liikkumaan enää mihinkään suuntaan... En vain voi käsittää mikä ihme siinä hihnassa on, koska pääasiassa (omaa pihaa ja satunnaisia oikkuja lukuunottamatta) Kajo kulkee vapaana todella nätisti. Nyt viimeisimpien lenkkien aikana on jopa alkanut tapailla kotaktia, mitä ei ole aiemmin liikkeessä tehnyt.

Lisäksi pentu, joka ei ensimmäisen viikon aikana meillä ei päästänyt pihaustakaan, on nyt alkanut löytää äänestään aivan uusia ulottuvuuksia. Kajo on alkanut haukkua imurille, omalle peilikuvalleen ja jaloille. Napero tosin haukkuu vain jaloille, jotka eivät liiku. Liikkuvia jalkoja yritetään vain kampata. Samaten Kajo on alkanut vinkumaan, jos poistun makuuhuoneeseen koiraportin taakse ja automatkat ovatkin sitten jo täyttä huutoa. Kasvattajalta kun tultiin penskahan nukkui koko matkan hiljaa omassa kopissaan, mutta nyt automatkoista on tullut aivan kamalia. Välillä on oikeasti tehnyt mieli pysäyttää auto ja tarkistaa, mikä teksasin moottorisahamurhaaja sitä pentua yrittää teurastaa...

Sitä Kajo ei tosin ole vielä hoksannut, että muutkin koirat osaavat haukkua ja murista. Kaverin havannalaisen leikkimurina saa naperon painelemaan suorinta tietä emännän jalkoihin turvaan  ja haukkuvat koirat tuo kiertää niin kaukaa kuin mahdollista, vaikka haukkua ei olisi edes sille itselleen osoitettukaan.

Melkein kaverukset :) (ainut kuva joka ei heilahtanut)

Sisäsiistihän tuo pentu ei vielä millään tasolla ole, mutta osaa kuitenkin tehdä tarpeensa todella taidokkaasti pissa-alustoille. Tähtäys ei tosin aina ole aivan kohdallaan, mutta yritys on kova. Jotain kapinahenkeä tässäkin on silti herännyt. Penska, joka ei ikinä, EI IKINÄ, pissaa liukkaille lattioille kusi suoraan alleen (lattialle), kun pesimme äitini kanssa lattioita. Seisoi vieläpä aivan äitini vieressä. Matot, kun saatiin lattioille tuo paineli ja kusi uudestaan aivan samaan kohtaan, joskin matolle tällä kertaa. Innolla odotan murkkuikää...

Sainpa tuon pennun kuullostamaan pahalta... Onhan meillä ollut paljon hyviäkin hetkiä Kajo oppii uusia asioita aivan uskomatonta vauhtia (toteutus hieman vielä vain mättää). Uusin juttu on noutaminen, jota en varsinaisesti yrittänyt pennulle edes opettaa. Kajo aikalailla itsekseen hoksasi, että kun lelun roudaa emännälle, emäntä heittää sen uudestaan. Tätä, kun alettiin vielä palkkaamaan homma alkoi sujua vielä mallikkaammin.

Onnistunut luoksetulo

Toinen mahtava luoksetulo ja häiriötekijän nenä kuvan sivussa :)

Lisäksi olen niin onnellinen siitä, että Kajo ei ole sitä helposti traumatisoituvaa tyyppiä. Kajohan monesti on jo jäänyt Pontus-havannalaisen jalkoihin leikeissä ja painellut luokseni turvaan. Ei näistä silti mitään pelkoja ole jäänyt vaan jonkin ajan päästä pentu on taas härnäämässä herra havannalaista.

Kajo myös painelee aina ovelle tervehtimään tulijoita, vaikka kesken unien. Aivan sama kuinka väsyttäisi tai olisi mikä vain homma kesken on siellä ovella pakko ainakin käydä moikkaamassa ja painella sitten vaikka takaisin nukkumaan. Lisäksi yksinolot ovat sujuneet aivan loistavasti *koputtaa puuta*. Ei mitään vikinää tai huutoa. Yleensä hetken ovella tuijoteltuaan Kajo painelee jatkamaan omia touhujaan.

On tuon pennun kanssa tullut myös vietettyä paljon laatuaikaa. On käyty laavuilemassa, kävelemässä jäällä ja nukuttu yhdessä päikkäreitä sohvalla. Tänään tosin nukuttiin päikkärit lattialla, kun makoillessani lattialla pennun seurana, se päättikin ottaa ja nukahtaa käteni päälle. Kyllähän siinä sormista ehti hävitä tunto ja selkä tulla kipeäksi, mutta ei sitä pientä suloista karvapalloa vain halua herättää.

Kyllä se vaan kaikesta huolimatta on ihana :)


3 kommenttia:

 1. Vajaassa kolmessa vuodessa tuo ihanan kamala pentuaika on jo päässyt unohtumaan, tai ainakin aika on kullannut muistot tehokkaasti. Onkohan se oma shelttipiiperö sittenkään niin hyvä idea? ;D Ei vaan, ihania pennuntuoksuisia päiviä sinne! Toivottavasti ollaan pian samassa ärsyttävän ihanassa tilanteessa :)

  VastaaPoista
 2. Voi tästä löytyy niin monta tuttua tunnetta. Atlas tänään siis 11vko.
  Meillä ei vapaana oloa oo voitu oikeen kamalasti harjotella, kun keskustassa asutaan. Mutta sisällä luoksetulo ainakin menee todella hyvin :) Toivotaan, että sujuu sitten ulkona jotenkuten myös, kunhan harjottelemaan päästään. Ei niitä kaikkia pentuja se emännän meno kiinnosta :D
  Hihnakäytöksessä meillä on aikalailla samat ongelmat.. Nyt kuukauden harjottelun jälkeen alkaa pikkuhiljaa sujua paremmin, mutta välillä - varsinkin kotia lähestyessä alkaa vetäminen ja joskus lenkin alussa kun on kamalasti energiaa niin riekutaan. Meillä osottautunu parhaaksi namittaa ja naksutinta käyttää paljon kun kulkee hienosti vieressä. Clicker training meillä alotettiin joitakin päiviä sitten.
  Meillä kans jos kävelee eteenpäin yritetään näykkiä jalkoja, kai se vähän tota paimennusta on.. Villasukat on parhaimpia jahdattavia asioita! Lisäksi alussa Atlas oli tosi hiljanen, mutta nyt alkaa tulemaan tota haukkumista :D Kai se on kun tottuu ympäristöön ja menoihin niin alkaa se ääni sitten löytymään!
  Sisäsiisteyttä nyt ei millään voi vaatia tän ikäseltä pennulta :) Meillä tulee paperille joskus pissat, kakat tulee kaikki ulos ja pissatkin suurinosa sillon kun kotona olen. Meillä auttanu hirveesti kun Atlas nukkuu korkeassa sängyssä mun kanssa. Toisinsanoen ei pääse itse sieltä pois eli ei myöskään pissaa yöllä. Yöllä menee nykyään 8h ihan helposti täysin nukkuen ilman pissatuksia. Atlas ei edes herätä tona aikana, herättää ekankerran n. 7h kohdalla, give or take. Sen jälkeen jos haluaa vielä nukkua, on hyvä varmuudenvuoks käyttää kerran pissalla :D Ainakin rakko kasvaa nopeeta!

  Kyllä ne pennut ihania on, vaikka osaakin rassata hermoja välillä oikeen huolella ;) täältä löytyy niiiin kohtalotoveri kyllä näille tunteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin otin nyt yksi päivä sen klikkerin mukaan, kun käytiin kävelemässä hihnassa ja saatiinkin käytöstä vähän paremmaksi. Motivaatio tuohon hihnakoulutukseen on vain ihan nollilla, kun on niin paljon helpompaa ja mukavampaa painella jäälle tai metikköön ja laskea pentu juoksemaan vapaana :D No viikonloppuna lähdetään pennun kanssa viettämään kaupunkielämää, että jos siinä sitten vaikka opittaisiin jotain.

   Meillä tuo sisäsiisteys on ihan pennun tuulesta ja miun omasta nopeudesta kiinni. Huonona päivänä Kajo tekee tapreensa juuri siihen missä seisoo eikä ulkona malta keskittyä tarpeiden tekoon ollenkaan, hyvänä päivänä varottelee vähän etukäteen ja kun pihalle viedään tekee tarpeet samantien. Mutta tästä ei onneksi ole mitään paineita. Ihan lapsihan tuo vielä on :)

   Poista